ضعف در مدیریت و پیگیری علت ناکامی پروژه‌های کلان/ نیاز به تربیت نخبگانی با نگاه جهانی، تمدنی و تعامل‌گرا

آیت‌الله محامی در نشست هم اندیشی نقش نخبگان در توسعه پایدار استان که در محل دانشگاه آزاد اسلامی استان برگزار شد عنوان کرد: توسعه دارای ابعاد و عرصه‌های مختلف علمی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و ... می‌باشد و طبعا اگر بخواهیم توسعه شایسته‌ای داشته باشیم، باید توسعه جامع و متوازن باشد.

به گزارش خبرنگار سکایی نیوز – آیت‌الله محامی در نشست هم اندیشی نقش نخبگان در توسعه پایدار استان که در محل دانشگاه آزاد اسلامی استان برگزار شد عنوان کرد: توسعه دارای ابعاد و عرصه‌های مختلف علمی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و … می‌باشد و طبعا اگر بخواهیم توسعه شایسته‌ای داشته باشیم، باید توسعه جامع و متوازن باشد.

امام جمعه زاهدان افزود: در بحث تربیتی نیز همین گونه است و دارای عرصه‌های مختلف از جمله تربیت اخلاقی، علمی، عاطفی، اجتماعی، سیاسی و… ایت ک این تربیت باید جامع و متوازن باشد و در صورتی که این توازن از بین برود، توسعه به نتیجه مطلوب نخواهد رسید.

آیت‌الله محامی بیان داشت: می‌توان توسعه را با تشبیه به بدن انسان مقایسه کرد؛ مثلا اگر سر بزرگ و بدن کوچک یا دستان بزرگ برای بدن کوچک وجود داشته باشد، این عدم توازن مشکلاتی را به همراه خواهد داشت و ما باید یک توسعه جامع و متوازن داشته باشیم.

وی ادامه داد: توسعه پایدار یک امر مهم است که نیازمند زیرساخت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری زیادی است و برای دستیابی به این هدف باید زیرساخت‌ها و پیش‌نیازهای لازم برای توسعه فراهم گردد.
امام جمعه زاهدان تصریح کرد: در هر بعدی از توسعه، پیش‌نیازهایی وجود دارد. مثلا در بحث تجارت، توسعه تجاری نیازمند زیرساخت‌های خاص خود است اما برخی پیش‌نیازها مشترک بین تمام ابعاد توسعه هستند که از جمله آنها می‌توان به امنیت اشاره کرد و امنیت پیش‌نیاز اصلی برای توسعه است و البته توسعه نیز در پایداری و تقویت امنیت مؤثر است.

وی اضافه‌ کرد: در استان ما بسیاری از ناامنی ها نشات گرفته از جهل و جهالت است و دشمن از آدم‌هایی که رشد علمی و فرهنگی ندارند یارگیری می‌کند یا از میان افرادی جذب می‌کند که وضعیت اقتصادی مطلوب ندارند و در واقع رشد علمی، فرهنگی و اقتصادی عامل تامین و تقویت امنیت است.

وی گفت: اگر ما می‌خواهیم در توسعه پایدار نقش آفرین باشیم باید در تأمین امنیت تاثیرگذار باشیم.

وی افزود: در جلساتی که در ماه مبارک رمضان با گروه‌های مختلف داشتیم، در خدمت علما و معتمدین و بزرگان طوایف و قبایل بودیم و در این جلسات من اشاره کردم که شما در سراسر استان حضور دارید و مناطق مختلف استان را به خوبی شناخته و کنترل می‌کنید پس گروهک تروریستی از کجا وارد استان می‌شود و در عمق استان عملیات انجام می‌دهد و در واقع از منطقه شما عبور می‌کند و شما به عنوان عالم دین و یا بزرگ و ریش سفید طایفه باید در این جهت نقش آفرین باشید.

آیت‌الله محامی عنوان داشت: یکی دیگر از پیش‌نیازهای مهم توسعه، پیشرفت علمی و دانش است و برای دستیابی به توسعه، هم به علم و دانش و هم به قدرت مدیریت و اجرا نیاز داریم و در این زمینه در استان ضعف داریم و پروژه‌های زیادی داریم که میلیارد‌ها روی آن هزینه شده اما به نتیجه نرسیده است و دلیل آن عدم کارشناسی صحیح است.

وی گفت: نکته دیگر توان مدیریتی و اجراست و مقام معظم رهبری همواره به این جهت تاکید دارند و مطرح کردند که حلقه مفقوده کارها پیگیری است و طرح و برنامه زیاد است و مقامات هم دستورات لازم را صادر می‌کنند اما در سلسله مراتب اداری گم شده و در آخر هم به جایی نمی‌رسد.

امام جمعه زاهدان با اشاره به حدیثی از پیامبر اکرم(ص)، خاطرنشان کرد: “صِنْفانِ مِنْ اُمَّتى اِذا صَلُحا صَلُحَتْ اُمَّتى وَ اِذا فَسَدا فَسَدَتْ اُمَّتى، الفُـقَهاءُ وَ الأُمَـراءُ” دو گروه از امت من هستند که اگر خوب شوند کار امت سامان خواهد گرفت و اگر خراب شوند امت هم دچار مشکل و تباهی خواهد شد از جمله علما و نخبگان علمی و فرهنگی و نیز مدیران اجرایی.

وی با تأکید بر اهمیت نهادهای علمی و حوزوی در پیشبرد توسعه پایدار، اظهار داشت: این مراکز می‌توانند به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم در مسیر توسعه مؤثر باشند آن هم طریق نخبه پروری و نیز نقش آفرینی آن‌ها در سطح اجتماع و باید نخبگان تربیت و سپس به کارگیری شوند.

آیت‌الله محامی گفت: در سیستان و بلوچستان اقدامات فراوانی صورت گرفته و وضعیت امروز ما با دوران قبل از انقلاب قابل قیاس نیست و به گفته مردم خود استان تفاوت وضعیت فعلی با قبل از انقلاب مانند شب و روز است و در حال حاضر هم پروژه‌های متعددی از شمال تا جنوب استان در حال اجراست و استان به یک کارگاه عمرانی تبدیل شده است.

وی با اشاره به توقف‌هایی در مسیر پیشرفت استان، تصریح کرد: در گذشته و در جلسات با علما و معتمدین هشدار داده بودم که مراقب باشیم قطار پیشرفت استان متوقف نشود، چرا که توقف، آسیب به مردم است اما متأسفانه اتفاقاتی در استان رخ داد که این قطار از حرکت ایستاد اما خوشبختانه با همکاری مردم و مسئولان، این حرکت دوباره آغاز شد و با لطف خدا استمرار یافت.
نماینده ولی‌فقیه در استان ادامه داد: در دولت شهید رئیسی و در دولت فعلی بر اساس عنایات مقام معظم رهبری به استان اقدامات خوبی صورت گرفته است، اما نباید به آن قانع بود و استان ما ظرفیت‌های فراوانی دارد و می‌تواند در شرایط تحریم کشور نقش کلیدی ایفا کند.
وی با بیان اینکه هنوز استان نیازمند بسیاری از زیرساخت‌هاست، تأکید کرد: ما باید به نقطه‌ای برسیم که برچسب محرومیت از چهره استان زدوده شود و لازمه این کار، تربیت نخبگان حوزوی و دانشگاهی است که در جامعه مؤثر باشند.
آیت‌الله محامی به برخی از آسیب‌ها و چالش‌های موجود در نظام آموزشی و نخبگی استان نیز اشاره کرد و گفت: ما مراکز حوزوی و دانشگاهی در سطح استان زیاد داریم اما این مراکز چه مقدار در تربیت نخبگان موفق بوده‌اند و نیاز است تا عقلانیت را در جامعه و نخبگان تقویت کنند و متأسفانه ما نتوانسته‌ایم نخبگان را در سطحی تربیت کنیم که در متن جامعه حضور جدی داشته باشند.
وی آسیب دوم را ضعف در بینش و نگاه جامع تمدنی و توسعه‌ای عنوان کرد و افزود: ما باید نخبگانی تربیت کنیم که نگاه جهانی، بین‌المللی، فرامذهبی و فرا قومی داشته باشند و تعامل سازنده با دیگران، از مؤلفه‌های مهم توسعه است که هنوز در برخی لایه‌های فرهنگی استان ضعف داریم.
وی در ادامه با بیان اینکه بخشی از محرومیت‌های استان ناشی از کمبود فرهنگ تعامل است، گفت: ما در ارتباطات درون‌استانی و بین‌استانی و حتی بین‌المللی ضعیف عمل کرده‌ایم و باید سرمایه‌گذاران بومی را تشویق کنیم تا در شهر و استان خود سرمایه‌گذاری کنند، نه اینکه برای فرار از چالش‌ها، به استان‌های دیگر بروند.
امام جمعه زاهدان خاطرنشان کرد: ضعف در حضور در متن جامعه و اثرگذاری در روند رشد و شکوفایی نیز یکی دیگر از آسیب‌هاست و ما باید خود را درگیر مسائل واقعی مردم کنیم و کارنامه‌ای قابل دفاع در زمینه‌های مختلف ارائه دهیم.
وی گفت: مؤسسه خاتم‌النبیین(ص) مجموعه کوچکی است اما در تلاش است تا از آسیب‌ها فاصله بگیرد و انسان‌های عاقل، عالم، آشنا به مسائل جهان معاصر، اهل تعامل و همکاری با نگاه فراقومی و فرامذهبی و با نگاه بین‌المللی و تمدنی و تاثیرگذار در جامعه تربیت کند و همه مراکز علمی و دانشگاهی ما باید در این جهت تلاش کنند.
وی گفت: امیداوریم خداوند متعال این توفیق را عنایت کند تا در هر جایی که هستیم، بتوانیم به درستی وظیفه خود را انجام دهیم و عامل رشد و توسعه استان باشیم.