سیستان و بلوچستان در آستانه فاجعه خشکسالی /۹۳ درصد کاهش بارش‌ها و ۹۷.۸ درصد استان درگیر بحران آبی

زاهدان _ سکایی نیوز _ با آغاز سال زراعی جاری سیستان و بلوچستان با بحران خشکسالی بی‌سابقه‌ای روبرو شده است و طبق اعلام مدیرکل هواشناسی استان میانگین بارش‌ها در این دوره تنها ۱ میلی‌متر ثبت شده که نسبت به میانگین بلندمدت ۹۳ درصد کاهش داشته است.

به گزارش اختصاصی خبرنگار پایگاه خبری سکایی نیوز – این استان در حال حاضر رکورددار کاهش بارش‌ها در کشور است و ۹۷.۸ درصد از مساحت آن تحت تأثیر خشکسالی شدید قرار دارد که پیامدهای آن از افت سطح آب‌های زیرزمینی تا مهاجرت گسترده روستاییان به شهرها را در پی داشته است.

سیستان و بلوچستان، استانی با تاریخ و فرهنگ غنی این روزها با بحرانی جدی مواجه است که ممکن است تبعات آن در آینده نه‌چندان دور زندگی میلیون‌ها نفر را تحت تاثیر قرار دهد.

خشکسالی بی‌سابقه در سیستان و بلوچستان؛ ۹۳ درصد کاهش بارش‌ها و ۹۷.۸ درصد مساحت استان درگیر بحران آبی

از ابتدای سال زراعی جاری تنها ۱ میلی‌متر بارش در این استان ثبت شده در حالی که میانگین بلندمدت بارش در این مدت ۱۳.۹ میلی‌متر بوده است که این کاهش ۹۳ درصدی بارش‌ها سیستان و بلوچستان را به رکورددار کاهش بارش‌ها در کشور تبدیل کرده است.

در همین خصوص محسن حیدری مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان در گفت‌وگو با خبرنگار سکایی نیوز ضمن اعلام این آمار نگران‌کننده، وضعیت خشکسالی در استان را بحرانی توصیف کرد.

وی با اشاره به شاخص بارش تبخیر و تعرق استاندارد شده (SPEI)، افزود: ۹۷.۸ درصد مساحت استان تحت تأثیر خشکسالی قرار دارد. این خشکسالی با شدت‌های مختلف، از خفیف تا بسیار شدید، مناطق وسیعی از استان را در برگرفته است و شرایطی بسیار دشوار را برای کشاورزی، منابع آبی و معیشت مردم به‌ویژه در مناطق روستایی رقم زده است.

به گفته حیدری، خشکسالی در این استان نه تنها به افت سطح آب‌های زیرزمینی و کاهش دبی چشمه‌ها و قنات‌ها منجر شده بلکه کیفیت آب آشامیدنی را نیز تحت تاثیر قرار داده است و این بحران تولیدات کشاورزی را تهدید می‌کند و بسیاری از روستاییان را به فکر مهاجرت از دیار خود و به سوی شهرها انداخته است.

مدیرکل هواشناسی استان همچنین به وضعیت طولانی‌مدت خشکسالی در استان اشاره کرد و گفت: سیستان و بلوچستان بیش از دو دهه است که با خشکسالی‌های متوالی روبروست در بازه ۱۰ ساله، ۹۹.۷ درصد از مساحت استان تحت تاثیر خشکسالی قرار دارد و این شرایط یکی از طولانی‌ترین دوره‌های خشکسالی در کشور را رقم زده است.

این وضعیت بحرانی در حالی است که بر اساس پیش‌بینی‌های فصلی وضعیت بارش‌ها تا نیمه دی‌ماه همچنان کمتر از نرمال خواهد بود و در بازه زمانی نیمه دی‌ماه تا اسفند، بارش‌ها با نوساناتی در محدوده نرمال پیش‌بینی می‌شود که در عین حال وضعیت دما نیز نگران‌کننده است به طوری که میانگین دمای استان تا نیمه بهمن در نیمه شمالی در محدوده نرمال و در نیمه جنوبی حدود ۰.۵ تا ۱ درجه بیشتر از نرمال خواهد بود و از نیمه بهمن تا اردیبهشت نیز انتظار می‌رود که میانگین دما ۱ تا ۲ درجه بیشتر از نرمال باشد.

این شرایط نه‌تنها در سطح کشاورزی و منابع آبی بلکه در زندگی روزمره مردم نیز اثرات و تبعات جدی خواهد داشت، بنابراین تمامی نهادهای مربوطه باید در کنار هم برای مدیریت بحران و کاهش آسیب‌ها به طور جدی وارد عمل شوند.

الهه خشاوه – مدیرمسئول پایگاه خبری سکایی نیوز